Om "n-ordet" och varför jag hatar det

Språket är ett kraftfullt vapen. En vass tunga, eller för den delen penna, kan beroende på hur den används framkalla vilken känsla som helst. Bryta ner eller bygga upp. Trösta eller såra. Det finns många sorters fula ord i vårt språk. Ord man inte bör använda, ord man sällan använder och vissa ord som man bara inte säger. Inga ord är förbjudna att använda. Yttrandefrihet råder i åtminstone största delen av västvärlden, någonting vi med all rätt bör glädjas och vara stolta över. Vi får dock inte glömma att med rättigheter kommer skyldigheter. Starka ord bör användas med noga övervägande och stor försiktighet. Vissa ord bör kanske inte ens nudda våra tankar, än mindre komma över våra läppar. 

Det handlar om respekt för våra medmänniskor. Respekt för det samhälle vi försöker bygga upp där alla människor har ett lika värde och där vi alla kan leva sida vid sida. Oavsett religiös, kulturell och etnisk bakgrund lär vi våra barn att respektera varandra. Vi försöker ge dem chansen att växa upp i en värld våra mor- och farföräldrar bara kunde drömma om. En värld som vi själva ännu inte har sett. Vi har kommit så långt men vi har ännu inte nått vårt mål. Många människor fruktar fortfarande kulturer de inte känner till. Människor som inte ser ut som deras biologiska bröder och systrar bemöter man annorlunda. Olika mängder pigment förknippas med skillnader i intelligensnivå, tro det eller ej, många hävdar det mer eller mindre bestämt. 

När denna försvenskade version av ett ord som andas hat, slaveri, förtryck och våld, yttras av en vän drabbas jag av känslor för starka för att hålla tillbaka. Besvikelse, sorg, uppgivenhet, och ja, även vrede. Har vi inte utvecklats längre än så? Borde vi inte veta bättre? Att lära sig av historien, ska det vara så svårt? Tiderna förändras. För femtio år sedan var det i stort sett otänkbart, men imorgon kan din bror, syster eller rent av du själv, finna kärleken tillsammans med en man eller kvinna av exempelvis afrikanskt ursprung. Fråga dig själv, är det vad du skulle kalla din brors fru? Din systers barn? Dina egna barn? Vill du beskriva en person som av någon anledning sårat, skadat eller gjort dig allmänt förbannad finns det gott om bättre ord på världens alla språk. Kolla upp, läs och lär. Människor som gör oss besvikna kommer i alla färger. Låt inte språket bli ytterligare ett hinder för vårt gemensamma mål mot en bättre värld.    
     

 

Förstår ni vad jag menar? Håller ni med? Håller ni inte med? Jag vill ha era tankar, åsikter och reaktioner på detta inlägg. Kommentera gärna! 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0