Coca Cola med kuk

  Jag vet, det är en korkad grej att göra. För handen på hjärtat, vad tjänar det till i det stora hela? Men jag slutade i stort sett dricka Coca Cola när de började lansera Coca Cola Zero. Naturligtvis var det reklamen som fick mig att lacka ur. Reklamen som fick så många människor med mig att höja ögonbrynen så de slog i taket. Jag vet att ni har sett den. Den "manliga" versionen av Cola Light beskrivs i reklamen vara som en läskedryck borde vara, med riktig smak men utan socker. Reklamen visar sedan hur avslutet på ett förhållande "borde vara". När mannen försöker förklara för kvinnan att han vill avsluta relationen visar hon sig förstående inför faktumet att han vill träffa andra kvinnor och ber honom ringa henne "när han vill ha kul". Den uppenbara sexismen var verkligen chockerande. Får man marknadsföra sig på det sättet, år 2008? Nu har domen kommit som vi alla väntat på. Domen som säger att nej, den reklamen accepteras inte.

  Det är fler saker jag reagerat på när det gäller just Coca Colas sätt att marknadsföra sig. Hur man kan ha två sorters läsk, båda från samma märke och båda utan socker, som marknadsförs så olika. Att Cola Light är den "kvinnliga" versionen och Coca Cola Zero är den "manliga" är enkelt att förstå. I den ena reklamen finns glada kvinnor, glitter och en feminin kvinnoröst som berättar att den är fri från kalorier. I den andra åker tuffa män på motorcyklar, det förekommer eld, ormar och reklamrösten är extremt maskulin. Lever vi verkligen i ett samhälle där till och med det vi äter och dricker ska könsbestämmas? Är det inte illa nog att vi klär pojkar i blått och flickor i rosa? Att pojkarna får leksaksbilar och flickorna en leksaksspis? Samtidigt visar reklamen hur samhället verkligen ser ut. Att Coca Cola fälldes var bra, men vi får inte glömma att reklamen må visserligen förstärka könsrollsstereotyperna, men reklamen skapade den inte. Det gjorde samhället, och samhället är vi. Oss. 

  Vi skapar mallar för hur vi ska leva för att det är så vi alltid gjort. Normerna i samhället om hur allt ska vara skapar kontroll och på sätt och vis även trygghet. Vi vet att män är si och att kvinnor är så. Vi behöver aldrig bilda egna uppfattningar om personer vi möter. Trots att det är första gången vi möter en annan person drar vår uppfostran slutsatserna åt oss, mycket utifrån just vederbörandes kön. Med ett kön kommer en sexuell läggning, personliga värderingar och ett sätt att leva. Vi fyller i de tomma fälten innan vi sträckt fram handen för att hälsa och förväntar oss samtidigt ett mjukt, kvinnligt eller ett kraftigt, manligt handslag. Hur viktig är denna kontroll för oss? Skapar den en verklig känsla av trygghet eller bringar den bara bekymmer? Hur många människor är rädda för att de inom sig själva ska hitta en känsla av att vilja följa sitt eget hjärta istället för samhällets normer? Vilka barriärer finns egentligen och vilka bör vi bryta ner, det är frågan.

  Inget samhälle fungerar utan regler, så mycket vet vi. Men vi måste väl kunna enas om att könsrollerna inte längre fyller en funktion i samhället om de någonsin gjort det. Att det bara är något som ger upphov till fördomar och diskriminering. Det är att fängsla människor i den enda del av sin identitet som de inte själva valt. Så kan vi sluta ta saker för givet. På sistone har jag retat mig på människor som ställer frågor som "Har du pojkvän?". För att dra ett dåligt exempel i syfte att visa på hur onödig frågan är; undrar vi om en person har en bil eller inte skulle vi ju knappast fråga "Kör du en Volvo?", även om det nu vore det vanligaste bilmärket. Tänk hur underbart det vore om människor kunde vara sig själva, om vi kunde se individer istället för kön. Inse att alla med samma könsorgan inte är samma personer, och kanske för en gångs skull lära oss något om varandra. Vägen dit är lång och ibland undrar man var vi ska börja. Att sluta efterfråga "Coca Cola med kuk" är ett litet men viktigt steg i rätt riktning.


  

  
 



http://www.expressen.se/1.1389729/ar-coca-colas-reklam-sexistisk
 

Kommentarer
Postat av: Anja

Men gumman, har du inte hört? Om vi slutade med könsnormer och alla fick vara vem de ville skulle ju all attraktion mellan könen försvinna. Bästa argumentet. Så det så!

2008-12-03 @ 21:58:04
Postat av: Mika

Jahaaa, men dååå förstår jag ju. Om vi alla tänkte självständigt skulle alltså kvinnor inte längre attraheras av män? Vi tänder alltså på det motsatta könet enbart på grund av hjärntvättning? Då var det alltså bevisat, heterosexuell kärlek är fel och mot naturen?! ;D

2008-12-06 @ 00:21:13
URL: http://themarilyngirl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0