Må jag aldrig bli en "skinny bitch"

Skummar igenom morsans tant-tidningar. Ni vet, utan att nämna några namn, samma tidningar som hävdar att "sommar"-Ernst, med sin ständiga airbrush-tan och jävla barfotahippieattityd är det bästa som hänt svensk TV. Generationen yogamorsor som bestämt hävdar att livet blir bättre efter 40 och stavar "kvinna" med Q. Jag slutar aldrig faschineras av dem. Denna generation älskar att banta och i brist på nya trendiga dieter återanvänder man gamla bullshitmetoder typ "flygvärdinnemetoden" och VLCD-skit som ska förvandla blekfet fyrbarnsmamma till Paris Hilton- smal på bara fyra veckor. Thats HOT. Nu "skinny bitch"-metoden.

Jag bara suckar. Snacka om att vara fel ute. Själv ber jag till Gud att min rumpa aldrig mer kommer vara under 100 cm i omkrets och att jag aldrig någonsin kommer bli 40. Alla tidningar som hävdar att de stöttar dem fast de egentligen bara ställer omöjliga krav på ett perfekt liv. Okej att min generation har höga krav på oss men 40 plussares liv är ju alltid helt jävla OMÖJLIGA att leva. Varför ställa MER krav på dem? Det är ju illa nog att ha otacksamma hemska pubbeungar och män som bara går på krogen och raggar på 20 åringar (jag ser er nog). Män gör förresten inte sånt för att de inte gillar era stora feta rövar utan för att er osäkerhet är osexig för att ni matas med så jävla mycket bullshit om hur ni ska leva. För att inte glömma det faktum att de är män

Våga vara glad och våga älska er feta röv säger jag bara. VLCD och dåligt självförtroende är så jävla last year.    

Alla vill vara som Mika

Nu är det inne att vara bitter och elak! Inte ens en vecka har gått sedan jag berättade om mina planer på att brodera bittra budskap på kuddar, och nu gör Expressen en specialartikel om fenomenet på hemsidan. Lite kul tycker jag, att fler har upptäckt det roliga med att vara elak, men jag vet inte hur glad jag är över det hela innerst inne. Det är trots allt roligt att vara ensam med någonting. Nu ska ALLA hålla på att brodera och vara elaka helt plötsligt. Betyder det att det inte är coolt längre?

Svar: NEJ! Det är visst coolt. Fortfarande. And here's why:

  


Läs hela artikeln på http://www.expressen.se/Nyheter/1.1225306/kors-vilka-stygn , men glöm inte var du läste det först! Daym I'm good ;)

Mode och medvetenhet

Jag funderar på att börja starta en modeblogg. Inte för att jag är någon expert på att klä mig rätt förutom det faktum att jag jobbar i en klädbutik, herrkläder är mitt jobb så det måste jag kunna. Privat klär jag mig kanske inte alltid så trendigt, och en modeblogg känns inte så lockande men vad ska man göra om man i dagens samhälle vill synas och höras? Jag försöker skapa debatt genom att skriva om saker som verkligen berör mig. Industriländer /vs/ utvecklingsländer, problemen med Kina, USA, svälten i världen, öka medvetandet om HIV/AIDS problematiken och svältkatastrofen i världen. Bryr sig människor? NEJ. Ni vill ju inte läsa om svältande barn och onda diktaturer. Sådant blir man ju bara deperimerad av. Nej era ytliga as, ni vill läsa modebloggar. 

Samtidigt går Amelia Adamo ut i pressen med en vädjan om att stoppa trendhetsen bland skolbarnen. Sofia Wistam (min generation minns henne som "Soffi Propp") berättar i samma veva för expressen.se om hennes elaka skolkamrater som mobbade henne för hennes hemsydda kläder. Jag förstår vad de syftar på. Trender var viktigt när jag själv gick i mellan- och högstadiet, och det var långt innan första modebloggen skrevs. Jag är så innerligt tacksam att jag slipper gå i högstadiet idag när varenda fjortis är en självutnämnd modeguru och alla åttaåringar sminkar sig. Man skyller på de unga "modebloggerskorna" och kallar dem de nya makthavarna i samhället. Vuxna människor hör man som vanligt skylla ifrån sig. Intressant att skylla på hårdindoktrinerade småkids när ansvaret som vanligt ligger hos den äldre generationen. 

Vuxna människor använder mode som ett sätt att fly verkligheten. När de inte längre orkar höra om världsproblemen, som enligt medelsvensson "inte går att göra någonting åt", ägnar de sig åt att fundera över saker de istället kan fixa. Dålig hy, frizzigt hår  och sunkiga kläder. Samma princip som att tonårstjejer blir anorektiker när pressen från föräldrar, lärare och kamrater blir för stor. Vi kontrollerar det vi kan, ty så fungerar människan. Modehetsen och konsumtionssamhället är en motreaktion mot det globala medvetandet. Insikten att vi måste förändra sättet vi lever på, och det genast. Vi stoppar huvudet i sanden och vårt kollektiva strutsbeteende är både patetiskt och farligt. 

Till ungarna då, vad säger vi till de barn som retar andra barn för deras kläder? Sofia Wistams förslag, att uppmuntra ungarna att "säga ifrån" tycker jag känns sådär. Jag har alltid sagt ifrån men det har inte hindrat mig från att bli mobbad i skolan. Plötsligt var man inte bara ett konstigt miffo utan ett kaxigt konstigt miffo som tror att hon är något, och då jag jag lova dig, då får du ett helvete. Återigen, var finns vuxna människor i allt detta? Är vuxna människor för upptagna med att läsa.. tja.. modebloggar, för att se vad som händer runt omkring dem? Barnen gör som vi gör, de är fixerade vid mode för att vi är det och de mobbar andra för att VI säger att det är okej. För att de hör föräldrar snacka skit om andra föräldrar. Eller varandra. Alla problem hos barnen börjar hos föräldrarna, det borde vi ju verkligen veta vid det här laget. Vettiga föräldrar får vettiga barn. 

Vad skulle hända om alla föräldrar satte sig ner med sina barn och började lära dem att respektera sig själva och andra barn? Lära dem att det viktigaste inte är vad du har på dig, utan att du är en bra människa. Sådant säger ju föräldrar hela tiden, men vad hände om föräldrarna själva faktiskt började leva efter det själva? Vad hände om vuxna människor världen över slutade stoppa huvudet i sanden och börjar ta små, små babysteps mot en hållbar utveckling på alla plan? Inget fel i att känna sig snygg men när hetsen att se bra ut gör oss blinda för sådant som verkligen betyder någonting är det ett tecken på att någonting är galet med samhället. Amelia Adamo och Sofia Wistam har båda rätt i att klädhetsen hos ungar måste få ett slut, men andra vuxna måste också förstå att hur barnen beter sig är inte problemet. Hur barnen beter sig är symptomen på problemet. 

Slutligen, det blir ingen modeblogg för mig. Inte nu och inte någonsin. Det sista världen behöver är fler modebloggar. Jag vet att alla är sjukt trötta på att höra allt tjat om hur galen världen är men jag svär att aldrig sluta slänga det i ansiktet på er då och då. Jag tänker kasta AIDS-medvetenhet på modeblogg-generationen OCH deras föräldrar tills de mår så illa att de antingen börjar kräkas eller debattera om eländet.     


  Ta ert ansvar och sluta skylla ifrån er på varandra och på barnen!


Trasig fot och självförverkligande

Dagen har varit totalt värdelös. Har inte kunnat röra mig på grund av den jävla foten. Har sovit i brist på annat att göra. Kollat på gamla klipp med Ali G och Borat på youtube. Foten är egentligen värre nu, hälen är möjligtvis något bättre men på grund av att jag gick runt på jobbet igår och stödde mig enbart på trampdynan (gick alltså runt och såg CP skadad ut) har liksom hela vristen svullnat upp och gör ont som fan. Är lite orolig för hur det ska gå på jobbet imorgon men jag klarar helt enkelt inte av en dag till hemma. Jag bara vägrar.

Nu har jag fräshat upp mig. Gjort en svidande men skön ansiktsbehandling. Smörjer in mig med brun utan sol för att slippa se ut som greve Draculas albinosyster. Inte så attraktivt. Ska aldrig, aldrig mer sunka ner mig igen. I höst ska jag vara het. Förverkliga mig själv. Men framförallt, jag ska lyckas vara singel fram tills november. Ni förstår, jag har en tendens att bli förälskad varje oktober då jag är singel. Varje singel- oktober, sedan jag var tretton, fjorton. Nu är det slut med det. Jag orkar inte. Män är idioter. 

Gammal kärring

Sitter här efter ett par nävar jordnötter och känner mig däst, trött och plufsig. Jag kommer på mig själv med att liksom dra upp jeanslinningen över den lilla bilringen (nåja, än så länge snarare cykeldäck) på magen som numera uppstår när jag sitter ner. Jag vill inget hellre än att gå ut och springa, men faktum är att jag faktist inte får röra mig alls. Åtminstone inte belasta min högra häl. Jag har nämligen drabbats av hälsporre, igen. Alltså, på grund av belastningsskador bildas som ett litet horn av kalk på skelettet på hälen, det känns exakt som att gå på en spik och hälen blir lätt inflammerad.

Det var på gång redan innan min semester men jag trodde tre veckors ledighet skulle göra det bättre. Dock har jag ju som bekant spenderat ledigheten med att bära flyttlådor och dylikt vilket knappast gjort saken bättre. Mitt problem är att jag går mycket på jobbet och med hårda platta skor som är helt fel till mina fötter. Jag behöver alltså ett par nya skor att jobba i och mjuka specialdynor till fötterna som gamla kärringar har. Det ska tydligen hjälpa. 

Jag känner mig som en fet gammal kärring och är så inihelvetes jävla uttråkad. Jag försökte verkligen vara kvar på jobbet så länge jag kunde idag men smärtan var outhärdlig. Tydligen måste jag "vila ett par dagar" för att avhjälpa inflammationen, innan inlägg i skorna ens kommer kunna hjälpa. Suck. Egentligen "borde" jag vara hemma hela helgen men jag tänker faktiskt jobba på lördag. Jag tänker jobba arslet av mig för att kompensera för den otroliga tristessen, att jag tvingats vara hemma och kollat på repriser av Glamour och haft så helvetes jävla pisstråkigt.  

Hösten skulle ju vara massor av jobb, fitness-kropp och en ny skön livsstil. Men nej, jag tycks samla på mig krämpor som en gammal kärring och känner mig fulare än någonsin. Min hy är total katastrof, blek och fet och finnig. Jag har inte rakat mig under armarna på säkert en vecka. Jag har sunkat ner mig, det är bara att inse. Göra om och göra rätt, och skärpa till sig. Det SKA bli en fitness-höst! Jag ska må bra. Men först ska häljäveln läka. Från och med nu tänker jag känna mig snygg varje dag, till och med på jobbet. Jag är för ung för att vara gammal!

"Business.."

SLUTA! LÄGG AV, JAG KLARAR INTE MER!! JAG DÖÖÖR!! Detta är det sjukaste jag sett på länge. Jag vet inte om jag skrattade tills jag grät eller grät tills jag skrattade när jag såg det.. Speak- the hungarian rapper är inte ett skämt. Ni som inte har sett det än, kolla in detta och kommentera:

http://www.youtube.com/watch?v=--Vaz9jW054

Stereotyp? Jag?

Hej jag heter Mika och jag är Facebook-junkie. Alla människor jag hatar tycker jag om att jämföra med Hitler.  Jag är vegetarian med undantag fisk för jag ÄÄÄLSKAR sushi och försöker så gott jag kan äta ekologisk mat, och just det, allt måste vara fullkorn. Jag tycker att man kan ha scarves till nästan allt och tycker att stickade tröjor är det mysigaste som finns. Hade jag fått rösta i USA-valet hade jag LÄTT röstat på Barack Obama. Helst av allt vill jag att mina barn ska prata två-tre språk flytande. Jag åker gärna till Paris och älskar vintage prylar. Jag älskar att hata McDonalds. Jag tycker om välgörenhet, dricker vin och kollar inte på TV. Jag vägrar dricka annat än fairtrade-kaffe.

Jag trodde jag var unik. Eller att jag åtminstone hade en personlighet. Ni kan ju haja att jag kände mig sjukt förvirrad när jag halkade in på bloggen http://stuffwhitepeoplelike.com/ där i stort sett hela min personlighet står listad. Alltså, jag vet ju om att jag är vit men just nu känns det som om jag nyss fått reda på att jag har en personlighetsstörning eller något. Jag menar, känslan av att min identitet inte är min egen. Jag hatar faktiskt stereotyper. Jag tycker att de är dumma påhitt som får människor att ha förutfattade meningar om andra. Kan det vara så att jag själv är en stereotyp?

Å andra sidan. Hade det gällt en personlighetsstörning så måste ju allt på listan stämma för att man ska få en diagnos, eller hur? Allt stämmer faktiskt inte, jag gillar till exempel inte indiemusik och jag hatar hundar. Dessutom, det som står på listan, gillar inte ALLA människor sånt? Då är jag kanske inte en stereotyp ändå? Är inte det här förresten lite hets mot folkgrupp? Jag vet att bloggen bara är på skoj, men jag kan inte hjälpa att känna mig lite.. småkränkt av den. Helvete också, att känna sig kränkt av saker är står ju också på listan. Sann eller inte, den är faktiskt ganska rolig. Kolla in den och se hur stereotyp du själv, eller dina vita polare är. Bloggen finns förresten även i bokform. Mycket nöje!


Barn- en statussymbol?

Min mamma skäms över mig. Eller ja, åtminstone litegrann. Hon erkänner att hon inte gärna nämner för vänner och arbetskamrater vad jag sysslar med om dagarna. Det är svårt förstås, alla frågar ju. Vill veta hur det går, vad jag gör, om jag pluggar. Att jag jobbar heltid som säljare på Zara måste förstås vara ganska skämmigt. "Båda dina föräldrar är akademiker, Mika, du måste studera, det är din skyldighet". Jag har ett hederligt arbete på heltid, jag betalar skatt och bidrar till samhället som alla andra. Det räcker inte, jag föddes som dotter till två jurister. Det är min skyldighet att nå upp till samma status eller högre. Tanken fick mig att fundera på vems liv vi egentligen lever. Är de drömmar vi ständigt försöker uppnå våra egna, eller våra föräldrars?

Redan när vi föds är våra liv en tävling där våra föräldrar agerar såväl domare som åskådare, och då och då hjälper de till att sopa banan för oss. Från våra första steg är vi kritiskt granskade. Vilket barn är sötast, mest väluppfostrad och vem klarar sig bäst i skolan? Det är så lätt att tro när vi flyttat hemifrån, börjat jobba eller rent av fått egna barn att kraven har upphört. Det är här vi misstar oss. Det har bara börjat. Här hör jag rösterna från en hel generations föräldrar eka i mitt huvud. "Är det inte dags att Emma och Anders skaffar barn snart? De har ju varit tillsammans så länge! Tick, tack.." "Är det inte lite lustigt att Sofia inte träffat den rätte än, hon är ju ändå 34 år snart.." "Jaså..*sarkastiskt* Sven kör buss om dagarna? Där ser man! Ja min Kristian kom nyss in på läkarlinjen".
 
Men vänta nu lite.. Är detta verkligen rättvist? Tänk om Emma och Anders inte KAN få barn? Sofia kanske är lycklig som singel, och Sven kanske trivs på sitt jobb? Kristian kanske inte alls vill bli läkare men känner sig hårt pressad till det av sina föräldrar? Det kanske inte spelar någon roll? För innerst inne, vem skaffar barn för barnens skull? Vi växer inte upp till personer, utan till projekt, för att tillfredsställa våra föräldrars behov av att känna sig lyckade. I dagens välfärdssamhälle behöver vi inte fem, tio ungar för att trygga vår framtid när vi blir gamla. Idag är barnen en statussymbol och våra livs största projekt. Det är dags att inse det en gång för alla. Vi är projekt, precis som våra barn kommer vara. Vi kommer alltid att leva våra liv för att göra någon annan person lycklig.  

Oroa dig inte mamma, jag har hittat min dröm. Jag är inte riktigt redo än men jag hoppas att du en dag kommer kunna vara stolt över den jag vuxit upp till att bli. Jag vill inte arbeta med kläder i hela mitt liv, men om så vore hade jag inte haft det valet. Ändå hoppas jag att jag själv kommer kunna vara lika stolt över mina framtida barn vad de själva än väljer att göra av sina liv, även om jag tvivlar på att det är så enkelt. Föräldrar önskar alltid det bästa för sina barn, och "det bästa" i vår kultur anses vara pengar och status och ja, barnen speglar vår egen framgång. Det enda som finns att göra är att hitta en kompromiss, ett liv som gör både oss själva och våra föräldrar stolta och lyckliga. Precis som Dr Phil säger: "Är inte mamma lycklig, är ingen lycklig".   

 "Projekt Bebis". De vet inte om det än, men deras liv är en tävling. 

Kärring

http://www.brodera.nu/blogg/

Arg? Frustrerad? Uttråkad? Släpp loss tanten inom dig och börja brodera! Själv ska jag brodera små vardagliga budskap på söta små kuddar med klassisk rosa text. Budskap som "fuck you", "håll käften", och "du är helt jävla värdelös" . Sådant tycker jag är roligt.

Annars lyssnar jag på Dean Martin och bakar äppelkaka. Vissa kanske skulle se detta inlägg som ett desperat rop på hjälp men jag tycker att det är nyttigt att leva ut sin tantiga sida. Jag tänker gå runt här och nynna på "Volare" tills Fan kommer och hämtar mig.

 Broderad visdom

Dinner with Mugabe

Ska snart krypa till sängs med en mycket intressant bok som jag köpte idag. Boken handlar om Robert Mugabe, ni vet, Zimbabwes president* som först var en hyllad frihetskämpe och sedan kom att anses vara en ondskefull tyrann. Kan knappt lägga den ifrån mig. Den heter "Dinner with Mugabe" och är skriven av sydafrikanska journalisten Heidi Holland. Det ska alltså vara en "psykologisk biografi". Nåja. Intressant är den i alla fall.   

  *i mars förlorade han ju valet mot oppositionsledaren Morgan Tsvangirai, eller hur var det med det där?


Gymmet, lingonsylt och ruttna lik

Oförskämt nöjd över det faktum att Carolina och jag bara bor två minuter med tunnelbanan ifrån varandra spenderades morgonen tillsammans på SATS. Resten av förmiddagen gick åt till shopping då vi mest strosade runt i inredningsbutiker typ Hemtex och kände oss läskigt vuxna. Vi tog en fika och skiljdes sedan åt. Jag drog ut till landet, hälsade på mor o far, och mormor o morfar. Då jag bestämt mig för att under semestern göra massor av saker som jag annars aldrig har tid med fick jag en lysande idé. Jag skulle ut i skogen och plocka lingon och göra egen lingonsylt. Skutta runt i skogen med en söt liten korg och sjunga glada små visor som prinsessorna i Disneyfilmer alltid gör när de är ute i skogen och sedan hem och koka lingonsylt á lá sexuellt frustrerad hemmafru på 50-talet. Sagt och gjort. 

Jag hittade ingen korg så jag tog en plastbytta. Sjunger gör jag så falskt så inte ens jag själv står ut med eländet så den biten hoppades över. Det var vått och kallt, och myggigt! Om ni någon gång själva plockat lingon vet ni hur otroligt oglamouröst det är. Har ni inte gjort detta kan jag informera er om att de jävlarna är otroligt små, och att hälften av dem alltid är ruttna och andra hälften alltid är omogna. Plus att det är massor av myror i skogen. För att inte tala om den ständiga rädslan att hitta något halvruttet lik halvt begravt i mossan efter sommarens mord. Jag har helt klart sett för många avsnitt av Morden i Midsomer. Det var nästan som att jag väntade mig att få en spade i bakhuvudet så fort jag böjde mig ner för att plocka upp något bär. Jag hittade inga lik. Dock skelettet från ett rådjur. Fy!

Lingonsylten blev dock grymt god! Fast nästa gång köper jag nog lingonen på torget..

  sexuellt frustrerad hemmafru från 50-talet

    


Augusti

Det är någonting särskilt med hösten. Jag brukar alltid längta till hösten under de andra årstiderna, trots att jag vet att bristen på solljus varje år gör mig hopplöst deperimerad. Men tiden innan dess är magisk. När löven är rödgula och precis börjat falla från träden. När allt är nytt och tiden är inne för förändring. En nystart, år efter år. Jag har en tendens att alltid förändra mitt liv under september. Sedan finner jag alltid kärleken under oktober, vilket givetvis alltid sabbar mitt perfekta nya liv. År ut och år in. Inte i år. När kylan kommer under oktober tänker jag göra som alla normala människor istället och sätta på mig en jävla tröja.

Jag saknar den iskalla morgonluften. Kristallerna av frost på fönsterblecket. Stickade koftor. Tweed, lockigt hår och rött läppstift. Promenader vid vattnet. Varma grytor och soppor till middag och hemmagjord äppelpaj med riktiga svenska äpplen. Igår kom regnet men idag skiner solen likförbannat. Idag ska jag ut och rida i cowboyjeans och t-shirt, eftersom det ännu är för varmt för att rida ut i tjusig Kyra K outfit med tweedkavaj till á lá 65 årig engelsk kärring. Åt helvete med sommaren, jag har fått nog av regn och insekter och turister i Stockholm. I höst mina vänner bjuder jag på min underbara kantarellsoppa med sherry i, sedan tänder vi ljus i fönstret och diskuterar politik och feminism tills blodet i ådrorna kokar av ilska. Det vill säga om ni vågar komma till min del av stan, när mörkret faller och höstvindarna viner i trädtopparna.

   

Fredag kväll och natt

Filmen var underbar, det är allt jag har att säga. Förutom att män är idioter och att de tamejfan aldrig upphör att förvåna. Se filmen, så förstår ni. Alla flickorna var så vackra ikväll. Krogen var dock en besvikelse, jag gick hem tidigt.

Jag upplever alltid samma sak. Helt vanliga män kommer fram och pratar med mig men jag känner mig mest av allt bara uttråkad och oattraherad. Jag försöker, försöker verkligen att ge de vanliga lite "oväntade" killarna en chans, men det går inte. Försöker att se bortom utsidan. Bortse från faktumet att de flesta av dem är något för berusade. Något för unga eller något för gamla. Någonting inom mig säger bara NEJ. Att jag väntar på någon annan. Någon speciell. Ingen är någonsin söt, ingen är någonsin min typ, jag befinner mig helt enkelt på fel ställen. Hela tiden. För att jag ska bli intresserad måste han se ut på ett visst sätt, klä sig på ett visst sätt och föra sig på ett visst sätt. Helst av allt vara intelligent strax under gränsen till odräglig.

Jag kan då och då känna mig på bra humör, känna mig lite flirtig. Men att träffa någon på krogen sådär känns uteslutet. Han finns, men befinner sig någon annanstans. Han är omöjlig. Ouppnåelig. Som alltid och det vet jag redan nu. Jag kommer att få problem men mitt största problem av alla kommer ändå vara att jag aldrig, aldrig någonsin, kommer kunna hitta någon med lika starka känslor som jag har. Ingen annan människa kan älska som jag kan. Det låter kanske som en märklig sak att säga men så tror och känner jag.    

Sex and the City

Ikväll blir det Sex and the City kväll med tjejerna med bio och utgång. Äntligen ska vi se filmen, bättre sent än aldrig! Har sett fram emot detta länge nu och det ska bli alldeles, alldeles underbart! Det vill säga, om jag kan hitta någonting att ha på mig, då alla mina kläder är nedpackade.. Hrm.. Äsch, det får gå ;).


 

Mirakel sker

http://www.unicef.se/for-varenda-unge/detta-gor-unicef

Läs mer på hemsidan om fler sätt att hjälpa. Ditt stöd behövs.  

När regnet faller

Jag vet att jag är långt ifrån ensam. Vi är många som, då och då, av olika anledningar har svårt att gå upp på morgonen. Svårt att se sig själva i spegeln. Ibland känns allting helt enkelt outhärdligt. Man vill bara krypa ihop i sin ensamhet. Sova i hundra år. Vakna upp till någonting bättre, någonting nytt.

Det är då jag försöker tänka på hur lyckligt lottad jag är, med mina världsliga problem. Det är då jag försöker tänka på de människor runt om i världen som inte har någonting. Det får mig inte att må bättre, men det får mig att klara av att bita ihop. Så länge dessa människor finns, behöver vi aldrig leta särskilt länge innan vi kan finna en mening med varför vi finns. Vi har alla möjligheten att göra skillnad för någon annan. Kan vi inte skänka tid så kan vi skänka pengar. Om vi kan hjälpa ett barn att kunna gå i skolan, bidra med vaccin mot allvarliga barnsjukdomar eller förebygga att någon smittas av HIV kan vi lära oss att se positivt på framtiden eftersom vi är delaktiga i att skapa en bättre framtid. 

Min poäng är, precis det jag försöker säga till mig själv varje dag. "Sluta gnäll förfan, gör någonting vettigt istället. Det vinner alla på."


 http://www.unicef.se/  vill du som jag förbättra framtiden för utsatta barn? bli världsförälder du också!

http://www.wwf.se/wwf/1138847-startpage-20 eller föredrar du tigrar? ;) bli tigerfadder som jag och Malin!Oops..

Leader Test ResultsBland resultatsalternativen fanns bland andra Moder Teresa, Gandhi och Einstein. Jag blev Saddam Hussein. Känns sådär.. Hahaha ;)

Testa dig själv på www.similarminds.com


Kritisk, realistisk eller bara avundsjuk?

Råkade kika in på en blogg idag och gjorde en märklig upptäckt. Jag hittade den perfekta, lyckliga familjen. Mamman och pappan hade varit gifta i 12 år med fyra små solstrålar till ungar som bara ler och skrattar på alla foton. Poängen med bloggen verkade vara "se så lyckliga vi är, vi åker på roliga utflykter tillsammans HELA TIDEN och ungarna är så väluppfostrade, rara, kristna och underbara och allt är bara lek och sång, varje dag". Om du tyckte Sound of Music var på gränsen till supersliskig har du ännu inte halkat in på Mr and Mrs Perfect's blogg. Socker, på sockervadd, på sirap med lite socker på. Om de var amerikanska? Självklart. Vad annars?

När jag läst färdigt ett inlägg som handlade om hur mamman räknade upp tio egenskaper hon älskade hos sin sjuåriga dotter börjar jag fundera riktigt ordentligt. Vad är familjens mörka hemlighet? Vad döljer sig bakom fasaden de så desperat vill visa resten av världen? För det kan då inte vara normalt.. Eller? Jag växte upp i en lycklig familj. Mina föräldrar älskar mig och min bror, det är inget snack. Men vi log inte på alla kort, min bror hatade att bli fotograferad och antingen gömde sig eller ansträngde sig för att se så sur ut som möjligt så fort någon tog fram en kamera. Vi åkte inte på utflykter hela tiden. Väluppfostrade och rara, visst. Men nog kunde vi reta varandra till vansinne och slå in varandras huvuden i väggar, jag och min bror. Vi är och har varit en lycklig familj, men jag är övertygad om att mamma och pappa, då och då, tyckte att vi var skitjobbiga. Det är helt normalt. 

Därför blir jag skeptisk. Funderar ut vad det kan vara som döljer sig bakom deras ansträngda leenden. Mr Perfect kanske har en svår fetisch för bubbelplast som han lever ut tillsammans med prostituerade på billiga motellrum de kvällar då frugan tror att han jobbar över? Mrs Perfect kanske är den klassiska lådvinsalkoholisten, som dricker lite i taget under hela dagen när hon tror att ingen ser? Kanske har de båda lik i garderoben, bokstavligt talat? Det kommer vi aldrig få veta. Är jag kritisk, realistisk eller bara avundsjuk? Jag vet inte. Det jag däremot vet är att jag alltid kommer vara oerhört skeptisk mot människor och familjer med alltför polerade ytor. Man kan trivas med livet och till och med vara lycklig men när någon målar upp sin vardag som en rosa dröm i sockervadd 24 timmar om dygnet kan det bara tyda på en sak. Någonting är väldigt, väldigt fel..

Tigrar eller barn? Plånboken bestämmer..

Tog en fika med Malin igår på Café Fix vid Fridhemsplan. Vi diskuterade välgörenhet och kom in på att hon blivit "tigerfadder" och nu sponsrar WWF med 100 kr i månaden till deras tigerprojekt.

Jag: "Ja, tigerfadder kanske vore något, fast jag är nog mer inne på ett fadderbarn.."
Malin *spänner ögonen i mig*: "Fadderbarn? De kostar ju 200kr!!"

*asflabb*"Made in China"

Jag motsätter mig OS i Beijing av flera anledningar. Jag anser att ett land som tillåts hålla de olympiska spelen bör uppfylla ett minimumkrav på demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter. Sådant hade man förr. Eller har jag missat något? Hur som helst brister Kina på många punkter. Jag ställer mig tveksam till censuren av internet, det faktum att det varken råder yttrandefrihet eller religionsfrihet, Tibet-frågan, med mera. Det som är positivt är att en debatt väckts och att OS i Beijing har mött så starka protester. Debatt är alltid viktigt! Däremot är det fortfarande avskyvärt i mina ögon att från den demokratiska världens sida på detta sätt sponsra en diktatur som varje dag mördar människor för deras åsikters skull.  

Av denna anledning har jag sedan OS invigningen valt att bojkotta media som sänder från Beijing. Det vill säga tv, radio, tidningar.. Internet är enda undantaget, men eftersom jag endast besöker bloggar och facebook då och så undviker jag sidor som innehåller sändningar från och information om OS. Det har varit ett enkelt val. Jag har inte haft mycket till "liv" då hela min värld under semestern kretsat kring nya lägenheten och flytten. Jag har verkligen önskat att jag kunnat göra någonting mer konkret än min fredliga, naiva protest utan anhängare. Vad är en enda person mot det land med störst antal invånare i världen? Visst, gå med i en grupp på Facebook, skriv på en protestlista, debattera, tänd ett ljus för Tibet, med sen då?

Tankarna får mig att stanna upp. Jag befinner mig i lägenheten i full färd med att skruva ihop mina nyinköpta IKEA-möbler. Blicken dras mot vad jag håller i handen. Delarna till stolen "STEFAN" som ska skruvas ihop och lappen som sitter klistrad på den. STEFAN, IKEA.. Made in China. Jag håller andan i en sekund. Två sekunder. När vet vi egentligen att det är dags att ge upp våra naiva idéer om att vi faktiskt kan påverka någonting som är större än vi någonsin kunnat föreställa oss? Jag vet det men vill inte tänka på det. Västvärlden är beroende av länder som Kina. Vi har byggt upp hela vårt samhälle på andra människors bekostnad. Vi betalar ett lägre pris. Människor på andra sidan jorden betalar för vår välfärd med, blod, svett och tårar. 

Diktaturer som styr sitt folk med järnhand fortsätter att begå allt grymmare brott mot mänskliga rättigheter. Vi kan inte ställa krav eftersom vi drar nytta av dem. För att vi vill köpa stolen STEFAN för 149 kr. Jag har inte bara misslyckats med att bojkotta Kina, i själva verket sponsrar jag till och med landet, precis som de flesta andra gör. Är det verkligen dags att ge upp nu? Är det dags att en gång för alla växa upp och börja sätta på sig skygglapparna? Sluta se och sluta höra allt elände som pågår. Erkänna för sig att man är en del av alltihop vare sig man vill eller inte? Världen är grym men framförallt är den cynisk. Allt som betyder något är pengar, och i vilka riktningar pengarna rör sig. När pengarna talar är min tysta protest till ingen nytta.       

 Buddhistmunkar protesterar mot våldet

 Bild från ett kinesiskt koncentrationsläger (arbetsläger). Bland fångarna finner vi bland andra Falun Gong- utövare. Bristen på organ för transplantation gör att många av dem mördas och deras organ förs till olika sjukhus. Kropparna kremeras för att förstöra "bevisen". 


(Slutligen, min anmärkning.)

Jag sökte på Google och fann otroligt stötande bilder jag valt att inte publicera. Bilder föreställande bland annat torterade människor och djur. Utnyttja internet och ta reda på mer om denna diktatur. Är bilden jag ger av Kina för politiskt vinklad? Passa på att sök andra källor, bilda din egen uppfattning. Det kinesiska folket har inte den möjligheten. I Kina censureras Google.
          

Starka kvinnorDenna bild kommer ramas in och sättas upp i min nya lägenhet. Inspirerande bild som mamma hittade åt mig på www.allposters.com , de har verkligen allt! Tack mamma!  

Under andra världskriget kunde vapenproduktionen i USA hållas igång tack vare att kvinnorna började arbeta i vapenindustrin, som denna poster gjorde "reklam" för. Var hade vi varit idag utan dem? Kvinnor KAN och det visste man redan då. Idag vet vi att vi är kapabla till så mycket mer. Denna bild kommer sitta på väggen hemma hos mig, för att hedra alla starka kvinnor runt om i världen och det vi gör, drömmer om och arbetar för. Varje dag.

Elektrikern

Snart bär det av till IKEA igen. Missar Uppsala Reggaefestival, som jag sett fram emot hela året reggaetjej som jag är, pga flytten men det kan inte hjälpas. Fast visst är jag ledsen för det. Jätteledsen. Tröstar mig med att det ändå är så dåligt väder. Snart kommer mamma, pappa och Carolina och ska hämta upp mig. Fan vilket järngäng de är! Är så glad att jag har dem!

Igår hade jag en sjukt snygg elektriker hemma och skulle ta bort en gammal tvättmaskin som lämnats kvar i lägenheten. Han lät inte särskilt het på telefon men jäklar vilken karl. Snygga hantverkare är ju liksom någonting man ofta hört talas om men sällan stöter på i verkliga livet så att säga. Det var en positiv överraskning! Självklart vågade jag knappt säga hej. Typiskt mig. Funderar dock på att "råka" orsaka någon mer omfattande skada på någonting elektriskt.. Hm..
 
Sedan måste jag bara säga en sak. IKEA rockar. Det finns nästan ingenting i hela världen som är bättre än IKEA. Det finns ingenting som inte IKEA kan fixa, de har så smarta lösningar för allt. IKEA är min nya religion. Idag ska jag vara en extremtuff tjej som lägger golv, sågar, spikar, målar, lufter tunga grejer och tapetserar alldeles själv utan hjälp av någon man. Tjejer kan själva! HAH! ;) Särskilt när man har Carolina som pysslar med army fitness på fritiden (www.armyfitness.se). Där snackar vi muskler som heter duga! 

Vi hörs senare ;)

 

Be proud!

Nej men FY på mig! Det har tagit mig en hel vecka att få upp bilderna från prideparaden, jag är en dålig, dålig människa och SKÄMS! :-) Men, men.. Bättre sent än aldrig!  Vi hade så roligt trots ösregnet. Det var min första prideparad men definitivt inte den sista. Jag älskar gaykulturen och tycker att världen vore en mycket bättre plats om folk i allmänhet var lite mer "queera" av sig. SJÄLVKLART åkte vi på det snyggaste flaket, Hollywoodflaket, och alla var så grymt snygga. Särskilt Victor. Fan vad snygg han var! ;) 

Efteråt sammanstrålade jag med flickorna, Dea, Anja och Kristina och vi drog alla hem till Anja med takeaway McDonaldskäk. Dyngsura och sjukt trötta. Vi somnade i varsin fåtölj allihop. Jag skulle jobba dagen efter så mer firande blev det tyvärr inte för min del. Men flickorna gick ut och jag hoppas att de hade roligt! :)  Bästa flaket! Visst är han snygg? ;)
 "Miss Gay Sweden" Joy, Carolina och jag En pridepuss från mig

Igår kväll..

.. tände människor över hela världen ett ljus i sitt fönster. Jag var en av dem. Ett ljus som ska brinna under invigningen av Olympiska Spelen i Beijing, för att visa stöd för H.H Dalai Lama och Tibet och grundläggande mänskliga rättigheter. Tibet har rätt till sin kultur och sin religion. Men Kina vägrar förhandla.
 
http://www.candle4tibet.org/Om "n-ordet" och varför jag hatar det

Språket är ett kraftfullt vapen. En vass tunga, eller för den delen penna, kan beroende på hur den används framkalla vilken känsla som helst. Bryta ner eller bygga upp. Trösta eller såra. Det finns många sorters fula ord i vårt språk. Ord man inte bör använda, ord man sällan använder och vissa ord som man bara inte säger. Inga ord är förbjudna att använda. Yttrandefrihet råder i åtminstone största delen av västvärlden, någonting vi med all rätt bör glädjas och vara stolta över. Vi får dock inte glömma att med rättigheter kommer skyldigheter. Starka ord bör användas med noga övervägande och stor försiktighet. Vissa ord bör kanske inte ens nudda våra tankar, än mindre komma över våra läppar. 

Det handlar om respekt för våra medmänniskor. Respekt för det samhälle vi försöker bygga upp där alla människor har ett lika värde och där vi alla kan leva sida vid sida. Oavsett religiös, kulturell och etnisk bakgrund lär vi våra barn att respektera varandra. Vi försöker ge dem chansen att växa upp i en värld våra mor- och farföräldrar bara kunde drömma om. En värld som vi själva ännu inte har sett. Vi har kommit så långt men vi har ännu inte nått vårt mål. Många människor fruktar fortfarande kulturer de inte känner till. Människor som inte ser ut som deras biologiska bröder och systrar bemöter man annorlunda. Olika mängder pigment förknippas med skillnader i intelligensnivå, tro det eller ej, många hävdar det mer eller mindre bestämt. 

När denna försvenskade version av ett ord som andas hat, slaveri, förtryck och våld, yttras av en vän drabbas jag av känslor för starka för att hålla tillbaka. Besvikelse, sorg, uppgivenhet, och ja, även vrede. Har vi inte utvecklats längre än så? Borde vi inte veta bättre? Att lära sig av historien, ska det vara så svårt? Tiderna förändras. För femtio år sedan var det i stort sett otänkbart, men imorgon kan din bror, syster eller rent av du själv, finna kärleken tillsammans med en man eller kvinna av exempelvis afrikanskt ursprung. Fråga dig själv, är det vad du skulle kalla din brors fru? Din systers barn? Dina egna barn? Vill du beskriva en person som av någon anledning sårat, skadat eller gjort dig allmänt förbannad finns det gott om bättre ord på världens alla språk. Kolla upp, läs och lär. Människor som gör oss besvikna kommer i alla färger. Låt inte språket bli ytterligare ett hinder för vårt gemensamma mål mot en bättre värld.    
     

 

Förstår ni vad jag menar? Håller ni med? Håller ni inte med? Jag vill ha era tankar, åsikter och reaktioner på detta inlägg. Kommentera gärna! 


Saker jag stör mig på just nu:

* Hur tapeter kommer i två sorters mönster, "fula" eller "riktigt jävla vidrigt skitfula". Folk som lever på att designa tapetmönster borde spärras in på livstid. De utgör en uppenbar fara för allmänheten.
 
* Trämöbler i "massiv furu" och det faktum att det faktiskt verkar finnas en marknad för dem. Världen är en sjuk plats.

* Hyresvärdens begrepp om vad som är att betrakta som "funktionsdugligt" (hål i parketten, sönderrivna tapeter, dörr som brutits upp med kofot, fuktskador..etc).

* Det förbryllande faktum att ovanstående fel "glömts bort" i besiktningen.

* Lackade ytor som måste sandpappras innan de kan målas.

* Ett ord; "spackel".

* Min nya grannes dåligt vattnade pelargoner och fula möbler på balkongen. Han är säkert knarkare. Så spelar vederbörande rockmusik mitt på dagen med en fruktansvärd ljudnivå. ("straff" för att jag spelade reggae på lagom ljudnivå medan jag målade?) Okej, jag hade kanske fönstret öppet. Men ta det lugnt för fan.

* Dåligt med avställningsytor i köket. Var ska jag ställa min nästan kompletta samling köksprylar från OBH Nordicas "Chilli"-serie? Var ska jag ha plats att baka och laga mat? Var? Var? 

Jag är tamejfan en superhjälte

Sådär plötsligt, utan vidare, nu när jag sitter här och är trött enfter en lång med underbar dag på Stockholm Pride (blir ett inlägg om det sedan) kom jag och tänka på en sak som jag aldrig riktigt har tänkt på förut. Nämligen att jag är riktigt jävla bra. Det känns lustigt, för på något sätt har samhället sagt till oss att det inte är okej att känna så. Allt i livet går kanske inte som man tänkt sig och då är det tänkt att man ska må dåligt över allt som är lite jobbigt och känna sig misslyckad på så många sätt som möjligt. Att må bra i sig själv känns fortfarande förbjudet. Lite tabu. Gör man det ska man inte tala högt om det. Gärna skämta om och dra upp sina svagheter för att bryta isen när man pratar med andra människor.   

Visst måste man kunna ta åt sig av kritik för att kunna förändras men varför är vi så ofta våra egna största kritiker och våra egna värsta fiender? Varför gå runt och trycka ner sig själv i skorna? Gör inte andra människor det så bra ändå? Minns en dag i högstadiet när jag för en gångs skull verkligen kände mig snygg och för en enda gångs skull inte tänkte mörka självdestruktiva tankar. Då får man självklart höra av någon idiot att man "tror att man är snygg och tror att man är något". Ska man gå runt och tänka så om sig själv hela livet? Att man är helt jävla värdelös. Att man inte har rätt att känna att man är något? Jag vägrar leva ett sådant liv. 

Jag är bäst. Jag är Superkvinnan. Det är sant, tänk dig själv, jag är vacker, intelligent, rolig, pålitlig och omtänksam. Jag kan baka och laga god mat, och skriva så att folk faktiskt orkar läsa. Jag är fysiskt och psykiskt stark och är helt klart en av de tuffaste brudarna jag vet. Saker och ting kan gå åt helvete men det fixar sig alltid eftersom jag är helt jävla otrolig och klarar allt. Dessutom är jag även en bra människa som verkligen bryr mig om andra. Jag är tamejfan en superhjälte, jag är till och med övertygad om att jag skulle komma undan med att bära superhjälte-trikåer för att jag är så jävla snygg. Varför skulle jag tycka att någon annan är bäst? Varför vara en biroll i sitt eget liv?

Är ni äcklade nu av mitt för tillfället helt uppblåsta ego? I så fall är ni idioter. Blås upp ert eget ego till den storlek som behövs för att ni inte längre ska orka bry er om vad jag säger och istället är upptagna med att beundra er egen spegelbild. De allra flesta människor behöver det, då och då. Det handlar inte om att börja bli självcentrerad utan om det faktum om att man fakriskt ska tillbringa resten av sitt liv med sig själv och att det blir otroligt mycket lättare om man då och då kan se sig själv i spegeln och faktiskt gilla det man ser. Det är dags och börja tänka i nya banor och låt oss börja med det idag. Alla vinner på det.       

Intressant

http://www.youtube.com/watch?v=8CWMCt35oFY

Om att gå eller stanna kvar

De flesta av oss har någon gång varit där. Vi står med mobilen i handen, att radera eller inte radera, det är frågan. Kanske har du insett att ni redan har sårat varandra för mycket. Eller att relationen inte blev till vad du hoppades på. Men hur kommer vi dit? Hur går det så långt? Vi skulle ju kunna försöka, och försöka igen. Att radera en annan människa ur livet helt och hållet är ett stort beslut. När bestämmer vi oss en gång för alla att nog, får vara nog?
 
Vissa av oss väntar med avsluten längre än vi borde. Limmar ihop vasen som spruckit i tusen bitar för att de anser att det är bättre att laga någonting man redan har än att skaffa sig någonting nytt. Andra är snabba på att kasta ut det som är trasigt innan sprickorna börjar synas. Går vidare i sina liv och ser sig aldrig om efter spillrorna av det man lämnat. Innan någon hinner uttala ordet "sårad". I det förstnämnda fallet, är det tecken på styrka och envishet eller ren desperation? I det andra fallet, är det ett tecken på självrespekt eller kyla och likgiltighet? Vi har alla våra anledningar att reagera som vi gör. Olika erfarenheter, värderingar och personligheter. Vem kan egentligen skilja på vad som är rätt eller fel? 

Men när nackdelarna är fler än fördelarna. När ni ältar problemen fram och tillbaka, tills alla dina ord och även känslorna bakom dessa tagit slut. När ni inte förstår varandra. Kan man säga då, att allt är sagt och gjort och att det är dags att gå vidare en gång för alla, utan att se tillbaka? Varför har vi så svårt att ta steget? Det sägs att hoppet är det sista som lämnar människan men jag ger mig sjutton på att förnuftet är det första som gör det. Logiskt tänkande, att det kan vara så svårt. Hur stor är chansen att den groda du haft en hopplös on/off relation med i evigheter plötsligt visar sig vara dina drömmars prins eller prinsessa? Är du överhuvudtaget beredd att riskera att missa den rätte på grund av att du fastnat hemma hos Grodan i en relation utan framtid?       

Alla typer av relationer har ingen framtid, men det har du. Se till att inte slösa din tid och prioritera det som är viktigt. Gör det enkelt för dig. Å andra sidan är det lätt att slänga sig med klämkäcka råd. Skulle jag själv rent allmänt kunna omsätta alla mina ord i handling vore det en stor och positiv förändring. Jag kan skriva om livet, men kan jag verkligen leva det? Jag tror att mycket handlar om att veta vad man vill, att skaffa sig ett mål och om att våga. Sedan får man ta ställning till vilka människor i sitt liv som står i vägen respektive hjälper dig på vägen till att nå dessa. Så nästa gång, när du väl trycker på knappen "radera", gör du ett medvetet val.


RSS 2.0