London!

Sitter och skummar igenom Lonely Planets guidebok till London. Det är en otäckt stor stad! Just nu får jag för mig att jag ändå inte är så nervös som jag förmodligen BORDE vara. Det brukar vara så. Har jag absolut ingen anledning att vara nervös freakar jag ur totalt, men har jag anledning till att vara det är jag lugn som en död munk från Dharamsala. Mitt psyke är ett kapitel för sig.. Nu var det länge sedan jag var där, jag var 17 år sist och åkte med familj och dåvarande sambon (=man hänger mest på alla andra och tänker inte själv på vart man är eller hur man gör saker). 

Enligt guideboken verkar det vara ganska mycket som i Stockholm, åtminstone om man tänker på etikettreglerna i tunnelbanan. Som det stod i guideboken (fritt översatt) "Under inga som helst omständigheter får du stå till vänster i rulltrappan, den filen är reserverad för människor som har mycket mer bråttom än du eller för dem som helt enkelt önskar träna rumpan. Vad du än gör, ge inte din plats på tunnelbanan till äldre/handikappade/gravida utan titta istället ner, förslagsvis i en bok, och låtsats att du inte ser dem." Ja, precis så stod det faktiskt! Detta beteende verkar vara storstadsbor i ett nötskal. Det kommer inte bli några problem. Jag kommer vara väldigt engelsk. Fast kanske lite blondare än genomsnittet.

Är jätteglad för födelsedagspresenten jag fick av Dea- nämligen en soldusch som jag "kvitterar ut" lagom till resan! Jag kommer vara så brun och snygg och somrig! Det kommer dra uppmärksamheten ifrån att jag *ehum* gått upp några kilo (åt nyss glass för andra gången idag och sabbade min diet som höll i tre dagar, vem fan kan leva på soppa? nää rund o gla' kexchokla'!).

Resfeber

Men Mika vad sjutton sysslar du med, din tokiga, tokiga flicka! Åka till London helt själv, du är ju inte klok! Vad fan ska du göra där, som du inte kan göra här? En massa tid och pengar, för vad? För att sitta ensam i en storstad och ha ångest? För att handla kläder som ändå finns i Stockholm, eller på internet? Du har ju redan sett stan, sett allt man ska se, utan att bli särskilt imponerad. Allt det där är gjort. Du kommer komma hem med massor av otäcka hudförändringar på grund av den förorenade luften. Du kan ju förfan inte ens ANDAS i London! VARFÖR åker du inte till Paris istället? Du som älskar Paris! Din kusin kommer ju ändå inte kunna träffa dig. Du är spontan, impulsiv, galen, du tänker dig inte för.   


Det är vad jag säger till mig själv. Att jag inte kan, inte vill, inte klarar av någonting. Helvete. Det är ju bara London. Tänk på Aislinn, hon har ju åkt jorden runt alldeles själv. Varför skulle jag då inte klara av att åka till en stad jag redan varit i och som inte ens ligger särskilt långt bort. I ett land där jag har vänner och släktingar och där jag talar språket flytande (well..). Veronica då, hon träffade en man från Oxford på internet, åkte dit själv, och nu bor och jobbar hon där. DÄR kan man snacka spontant. Läskigt. Farligt. Men hon överlevde, och mår hur bra som helst. Hon är YNGRE än mig. Jag ska vara där i fyra dagar, varav två av dessa kommer en av mina närmaste vänner vara där. Det är helt orealistiskt att det kommer gå åt helvete. Dessutom, hur har man tråkigt i London? Jag kommer bo på Hilton, jag kommer ha det jävligt nice.

VARFÖR ser jag alltid framför mig det värsta som kan hända, VARFÖR tror jag att alla utom jag klarar av saker? Varför är jag så negativ. Jag vill vara glad, positiv, och tro på mig själv. Jag kan, jag vill, jag törs! Jag är en jävligt smart blondin. Jag är vuxen och fullt kapabel att klara mig själv. Det är den här mentaliteten som håller mig tillbaka. Det är därför jag är livrädd för att pröva på nya saker. Jag är livrädd för att leva, för man kan ju faktiskt dö. Allt kan ju gå åt helvete. För att jag är inte smart nog. Jag är inte bra nog. En röst inom mig har upprepat det så länge jag kan minnas. Murphys lag är det enda som är säkert. Det som kan gå åt helvete går åt helvete. De enda sakerna jag ångrar med mitt liv är saker jag aldrig vågade göra. Jag kommer att dö med en lista på saker jag aldrig vågade uppleva i en bok tjockare en Bibeln. För att jag inte kunde. För att jag inte klarade av någonting. Den tanken skrämmer mig mer än allt som är farligt i hela världen.     

"Åh nej, inte ett till genusinlägg..."

Inget ont om mitt jobb på klädaffärens herravdelning, jag älskar mitt jobb och trivs med det mesta, men en sak är jäkligt orättvist. Tjejerna måste ha svart t-shirt till sin svarta kostym medan killarna har skjorta och smal slips. För det första undrar jag, hur snyggt är det på en skala med t-shirt till kostym, egentligen? Ett år var den randig och så urringad att många av tjejerna valde att ha ett linne under för att skyla sig något, ett år hade den lacktryck (classy?) och idag har den ett diskret tryck i strass (tack, äntligen!). Egentligen är det inget fel på t-shirten som den ser ut idag. Däremot är den enkel och riktigt tråkig att ha på sig.

Killarna däremot är så stiliga. Snygga, välstrukna skjortor, som visserligen tar sin lilla tid att få till men det ser bra och representativt ut. Av nyfikenhet frågar jag en av cheferna om inte vi tjejer borde kunna välja att ha likadana skjortor som killarna om vi ville. Jag jobbar på herravdelningen och tror att den mer androgyna stilen skulle passa bra in på avdelningen. När jag jobbade med herrkläder på ett annat företag där tjejerna fick klä sig som de ville hade jag alltid kostym, skjorta och smal slips. Svaret från chefen blev givetvis ett "nej". Med motiveringen att "då skulle ju killarna också kunna välja att ha t-shirt, det skulle bli blandat". 

Och? Okej, jag tänker inte bli tokinspirerad 70-talet då man levde i kollektiv och var förbannade på samhället och hade ett "tvärtom"-samhälle som ideal. Varenda kvinniska förstår ju att dam inte kan prata tvärtomspråk med världen. Jag fattar ju poängen, det ska se snyggt och enhetligt ut. Pojkarna i blått och flickorna i rosa. Då vet man vem som är vem och vad som är vad och folk slipper bli förvirrade. Är det bara jag som tycker att människor i det här samhället blir förvirrade och upprörda alldeles för lätt? För allt som inte är könsbestämt, vitt, vanilj och heteronormativt är överhuvudtaget jäkligt läskigt i Anna och Anders Svenssons ögon. Men nu behöver vi inte ens gå så långt. Jag ville ju bara ha en skjorta. Det kommer jag aldrig få och det suger lika hårt som mitt pubertala språkbruk när jag är arg.  

Nej, jag vill kunna välja om jag vill ha killarnas eller tjejernas uniform. Vill man ha snyggt och enhetligt får man köra en unisexvariant tycker jag. Det finns ingen anledning att göra skillnad. Annars borde även grabbarna helt klart få ha tjejernas uniform om de så önskar. Det kanske rent av skulle ge dem lite perspektiv. Det sägs ju att man aldrig ska döma någon innan man gått en mil i dennes skor. Samma sak kanske gäller t-shirtar? Det kommer vi aldrig få veta. Kalle har blått och Lisa har rosa. Det blir bra, blått och rosa, det blir bra..  

Äntligen!

Nu har den kommit. Jag måste säga att det är sjukt hur lång tid det har tagit, beställde den för två veckor sedan. Barack Obamas andra bok "The Audacity of Hope" har inte översatts till svenska, och jag har inte hittat den i någon bokhandel i Stockholm (har jag missat något?), så jag fick beställa den på nätet. Hans första bok "Dreams From My Father" fängslade mig och jag sträckläste den. Nu kommer jag att läsa hela tiden, överallt.Perspektiv på livet

Jag har velat göra det länge nu. Nu ska det bli av. Sitter och kollar på http://www.volontarresor.se, nu ska jag spara pengar i ett par månader, sedan bär det av. Förmodligen kommer jag jobba på ett barnhem, och/eller någon skola. Kanske i Ghana, jag vill uppleva Afrika. Kan även tänka mig Asien. Skulle någon ha lust att haka på mig, vore det underbart. Åker gör jag hur som helst. Det blir nog av först i januari kan jag tänka mig. Jag är inspirerad.  

FRA-lagen måste stoppas!

Imorgon röstas det om förslaget som kan vara början till slutet på våra demokratiska fri-och rättigheter. Imorgon samlas massor av människor som tror på demokratin utanför riksdagshuset klockan 08.00. Jag kommer vara där. Var så säker.

Problemet är inte bara att det står inskrivet i grundlagen att avlyssning och övervakning av medborgare inte får ske (och som bekant ska man ha två omröstningar i riksdagen med ett val mellan för att ändra i grundlagen). När jag hör argument som att "regeringen kommer inte att sitta och läsa dina patetiska kärleksmail", så säger jag bara. Nej, kanske inte denna regering, jag vet inte. Men vad händer om någon kommer till makten som inte står för demokrati? Det handlar inte om patetiska kärleksmail, utan vem jag träffar och när, mina politiska åsikter, mina åsikter överhuvúdtaget,  de ska inte registreras! Rätten att avlyssna oss kan hamna i så fel händer så det är vidrigt åt det. Vi måste stå upp för våra demokratiska rättigheter innan det är för sent. Detta luktar George Orwell och 1984 lång väg. 

Dessutom, "yttre hot"? För det första kan vi inte försvara oss ändå och för det andra finns det förihelvete fler bevis på att USA bombade sina jävla twin towers själva, än det finns för att länderna de attackerar har massförstörelsevapen. Jag köper inte hela hysterin kring Al-Qaida. Så länge du inte petar på getingen så sticker den dig inte. Slappna av förfan.     

Söndag

Flyget och hotellet i London är bokat. Jag är väldigt, väldigt nervös och börjar fundera över vad sjutton jag gett mig in på, samtidigt som jag ser fram emot några dagar för mig själv. Jag kommer ta med mig massor av böcker, och block så jag kan skriva. Jag kommer att spendera dagarna med att shoppa eller kanske sitta i någon park och skriva, om det är vackert väder. Jag har fortfarande inte fått tag på min kusin.. Men har fått veta att Andrea kommer att vara i london två av de dagar jag kommer vara där, underbart att träffa någon man kan umgås med och prata svenska med också! Helt ensam kommer jag inte vara, men det kommer helt klart bli en utmaning att resa själv. 

Jag börjar bli så trött på allt. Allt går som det går, alla är som de är. Jag är som jag är. Framförallt. Testa gränser, bryta mönster. Vara fri och vara ung. Stanna upp, rannsaka mig själv, vem är jag? Leva. Problemet ligger i mina ögon. Vad ser jag och med vems ögon? Ärvda ögon. Kritiska ögon. Jag ser dig varje dag i min spegelbild. Jag måste göra dessa ögon till mina egna. Acceptera mig själv, jag tycker faktiskt om mig själv. Jag är jävligt bra. Jag har issues, jag är konstig, jag är knäpp, jag är vild, jag är klok och jag är en bra människa. Jag önskar att även de där ögonen kunde acceptera vad de ser. Sluta vara så jävla besvikna på att jag blev som jag blev. Jag åker bort, för att möta mig själv i första hand. En ny början på ett lyckligare slut.

  

Torsdag

Min förkylning vägrar ge med sig, det är det man får för att ha spenderat alldeles för mycket tid hos familjen ute på landet. Alla har varit jätteförkylda, men jag har klarat mig. Tills nu. Fick gå hem tidigare från jobbet idag på grund av att jag var snuvig och febrig. Imorgon kommer jag vara hemma från jobbet, inte bara på grund av att jag själv är sjuk. Min häst har blivit sjuk, riktigt ordentligt. Hon har inte känts så bra på senaste tiden, vi trodde att det berodde på muskelproblem men veterinären var ute igår och konstaterade att mulskelproblemen var helt borta. Däremot var hon allmänt hängig och hade för låg kroppstemperatur och låg hjärtfrekvens. Problem med magen också. Exakt vad felet är vet vi inte än, men hon har fått dropp nu två dagar i rad, och en massa prover har tagits. Jag kommer vara ute hos henne under hela dagen imorgon. Hon har inte fått äta sedan igår, och måste fasta även imorgon. Jag är riktigt orolig.

Har försökt städa lite här hemma för att försöka tänka på annat. Försöker boka hotellrum i London, kommer vara där mellan den 3:e till 6:e juli, men det är svårt. Det verkar inte finnas några bra i området jag tänkt mig. Hittade ett tänkbart men de hade inga non-smoking rum kvar. Känns väl sådär om jag skulle få ett rum som stinker inpyrd rök, när jag inte röker själv. Å andra sidan ska jag ju i princip bara sova där. Har redan bokat flyget. Försöker få tag på min kusin i Oxford utan resultat (Veronica, ser du detta så RING MIG, snälla!). Det är tveksamt om jag hinner åka dit och hälsa på henne då jag åker hem på söndagen, enda dagen hon är ledig. Tänkte se om jag kunde övertala henne att komma ner till London och luncha och kanske shoppa lite med mig innan jag åker. Det var ju trots allt ett år sedan jag såg henne sist. Hur det nu än blir, handlar denna resa mest om att jag behöver komma bort ifrån allt, om så bara för en liten stund. Jag reser själv, för första gången i mitt liv, och det känns både väldigt nervöst och väldigt skönt. Miljöombyte. Det är precis vad jag behöver.       

Här kommer ett par obekväma sanningar om män och dejting:

* bjuder han ut dig är han intresserad, ses ni hemma hos dig eller hos honom vill han bara leka och inte visas offentligt med dig- enkel matematik

* "jag är inte redo för ett förhållande" betyder "jag vill inte ha ett förhållande MED DIG"

* om killen har ovanligt många attraktiva tjejer på sin facebook, JA, han har legat med majoriteten av dem och JA, han är en player

* om du regelbundet är online på msn och du inte ser honom inloggad på fem dagar, har han 1) blockat dig (om än för tillfället) eller 2) ytterligare en msn-adress som han använder mer regelbundet, adressen han gav dig är till för span, kk's och jobbiga ex

* hör han av sig och vill ses efter klockan 22.00 är han endast ute efter sex. det finns inga undantag här

* det finns bara en enda ursäkt till att inte svara på SMS så snart som möjligt- he's just not that into you! (som Berger sa till Miranda i Sex and the City) ärligt talat tjejer, det är inte svårt att räkna ut, vi funkar ju likadant!

* "MEN", betyder "glöm allt jag nyss sa, detta är vad jag verkligen menar". i ALLA sammanhang!

* ger du en kille komplimanger blir han kaxig och/eller rädd för att du är seriös och vill gifta dig med honom. har du gett honom en komplimang och han inte svarar med att ge dig en tillbaka genast är det ILLA! watch out!

* alla ursäkter från hans sida till att inte kan ses ska tas som en hint att backa ett steg och låta honom vara ifred, OM inte ursäkten genast efterföljs av ett alternativ, en annan dag eller aktivitet som passar bättre

Ais, baby, Ais!

Äntligen! Aislinn är hemma efter ett drygt halvår i Afrika! Vi har allihopa saknat henne som fan, och är grymt nyfikna på hur hon har haft det och vad hon har att berätta! Därför blir det "välkommen hem"- middag på Back A Yard inom kort, hoppas att så många som möjligt vill och kan komma. Mer detaljer kommer snart. 

Skulle ha träffat henne idag om det inte vore för den jävla förkylningen.. Typiskt.. 

Korkade vita män

Halvdäckad i sommarens första dunderförkylning sitter jag hemma i lägenheten, hostandes och nysandes med ett duntäcke upp till hakan. Jag är säkert inne på min 8:e kopp te och snart är det dags att låta vattenkokaren jobba ytterligare. Min taktik är att liksom skölja ut alla bakterier ur kroppen. Fungerar väl sådär. Här sitter jag en tisdagmorgon i min snuviga ensamhet med en enda tanke i huvudet förutom hur krasslig jag känner mig. Nämligen "Michael Moore är ett geni". 

Jag har ägnat morgonen åt att börja läsa hans bok "Korkade vita män", som är minst lika skrämmande som den är underhållande. Denna bok minns jag att min väninna Malin var på mig om att jag skulle läsa redan när den kom ut, men av någon anledning skulle det komma att ta år innan jag väl gjorde det. Är ni precis som jag både trötta på, och rädda för, George W Bush och republikanerna så säger jag bara. LÄS DEN, LÄS DEN, LÄS DEN!

Hans starka och omskakande dokumentärfilmer "Bowling for Columbine", "Fahrenheit 9/11" och "Sicko" ger alla en minst sagt obehaglig inblick i hur det amerikanska systemet fungerar. Aldrig har jag varit så glad att jag inte är amerikan som när jag kommit i kontakt med hans verk. Jag anser att världen har fått styras alldeles för länge av korkade, maktgalna, vita män som Bush. Det är dags för förändring. 

In Obama we trust.    

Kvinnor, gubbar och respekt

I sanning en genialisk idé. När Agnes, a.k.a Hasse, föreslog en "gubbkväll" kunde jag knappast tacka nej. Vi målade mustacher och skägg, hade stora skjortor, slips, drack öl, tittade på fotbolls EM, käkade "manlig" mat och.. läste Slitz. Allt detta förevigat med en engångskamera som inhandlats tillsammans med ovan nämnda herrmagasin på Pressbyrån, iklädd full "gubbmundering". Väl hemma och smuttandes på vår wisky tillsammans med mat, öl och fotboll blev det givna samtalsämnet för kvällen givetvis, feminism. 

När man läser dessa herrtidningar är det lätt att bli mörkrädd. Man tror och hoppas att 70% av artiklarna är ett skämt, å andra sidan kan man aldrig vara säker. I denna tidning går allt, alltid ut på att få ligga så mycket som möjligt. Att ligga är alltid målet före allt annat, åtminstone går det helt klart före intellektuella utmaningar. Intervjuer med tjejer med fotbollar till bröst som sitter precis under halsen på dem, där varannat ord i dialogen är (skratt). Spännande artiklar om hur du är otrogen på smidigast sätt, utan att din flickvän får reda på det, artiklar när utgångspunkten för resonemanget är "monogami är onaturligt för män". Eller vad sägs om arga insändare som tar upp "det stora samhällsproblemet" vi har med mammor som ammar barn offentligt, en man som känner sig "äcklad och kränkt" av detta och som och tagit upp det med en ammande mor på stan hur han i vanliga fall var helt för exponering av bröst i större utsträckning i vardagen, men att hennes inte på långa vägar höll det rätta "estetiska måttet". 

Detta är en kvinna som skulle kunna vara hans egen mor, när han var barn. Hans syster har kanske egna barn? Det är en av de mest naturliga sakerna i världen. Varför denna rädsla för oretusherade kvinnokroppar, vi föder och uppfostrar era barn, klart som fan att vi duger! Våra kroppar förändras, men våra kroppar är oavsett vad ni säger, perfekta. Den riktiga, oretusherade, kvinnokroppen är helt fantastisk. Jag skulle kunna tänka mig att den verkliga målgruppen för detta magasin är lite osäkra, sexuellt oerfarna män i övre tonåren. Unga vuxna män som kanske växt upp utan en stark och trygg manlig förebild som läser och lär sig en kvinnosyn som är skruvad helt åt helvete. 

Jag hoppas innerligt att mina söner får en anvarsfull och kärleksfull far som kommer att vara en bra förebild vad gäller moraliska värderingar. Mina pojkar ska få lära sig vikten av att respektera och uppskatta inte bara sin mor och sina systrar utan alla kvinnor, och lära sig att se alla människors lika värde. Jag vet faktiskt inte vad exakt det är med oss vanliga kvinnor som hotar redaktionen på Slitz och dess läsare. Hur det kommer sig att de inte kan hantera normal intelligensnivå eller normala bröst hos en person av "honkön" (de beskriver oss på det sättet). Det är onekligen svårt att läsa tidningen från pärm till pärm med bibelållen respekt för män. Bilden de ger av oss kvinnor är verkligen under all kritik.

Framförallt frågar jag mig, hur ser männen på sättet de själva framställs i media? Tycker de att det är okej att de framstår som hjärndöda svin som bara dricker sprit och tänker med kuken? Speglar den bilden av män sanningen eller rör det sig om djupt rotade fördomar som får finnas kvar på grund av att herrmagasinens redaktioner består av ett gäng felavlade pubertala neanderthalare? Ni vanliga män därute, varför säger ni inte ifrån? Är det inte dags att förändra även bilden vi har av män? Varför skulle inte en "gubbkväll" lika gärna kunna innehålla diskussioner om resor, litteratur och gott vin? Kan vi inte bara vara män, kvinnor, personer som respekterar varandra och oss själva och för alltid ta död på dessa stereotyper som jag tror och hoppas att vi alla är innerligt trötta på? Jag tror att det är någonting som alla skulle tjäna på i slutändan.    


Varför inte förbjuda gubbmagar som inte följer "estetiska mått" (men som likförbannat flashas i tid och otid) när vi ändå håller på? Nej, bort med kaxiga svin och in med fler bra förebilder för unga män!

Om samhället och ansvar

Det skulle kallas Tredje Riket. Ett samhälle som endast skulle tillhöra den nordeuropeiska befolkningen hade på fullaste allvar utgjort idealet för den samhällsutveckling man ville se i Tyskland under ledning av den brutala diktatorn Adolf Hitler. Planer på ett "idealsamhälle" som inte tillåter oliktänkande, som systematiskt mördar gamla, sjuka, homosexuella, judar och svarta människor kunde lyckligtvis avstyras och miljontals människor fick sätta livet till. Bara ett av de ofattbara folkmord i världen vi känner till som ägt rum i modern tid. Tragiskt nog ett av de få fallen av grova brott mot mänskliga rättigheter som västvärlden inte lyckats blunda för, för visst är det väl så, att ingenting riktigt känns verkligt för oss förrän det står framför vår egen dörr? 


Trots detta tragiska kapitel i vår nutidshistoria var den lantliga idyllen utanför Stockholm där jag växte upp känd för tre saker; dess rika kulturarv, dess underbara ridvägar och dess nynazister. Partiet Sverigedemokraterna, som vuxit upp ur askan av en militant främlingsfientlig rörelse började få ett, om än litet, fäste i den lokala politiken. Rakade huvuden, bomberjackor och kängor sågs hos deras unga och ännu inte röstberättigade anhängare. "Sieg Heil" utropen ungdomarna emellan som vägrade tystna trots skolans desperata försök att förmedla insikt genom böcker, filmer och föreläsningar om nationalsocialismens grova brott. Jag kunde inte se dem som annat än ett hot mot min egen dröm om en värld präglad av rättvisa och jämlikhet och fann deras blotta uppenbarelse vara stötande och motbjudande. Idag ser jag hur ungdomarna från min uppväxt såg nationalsocialismen mer som en ursäkt att slåss och agera ut sin ilska på samhället som svikit dem gång på gång. Istället anser jag att det verkliga hotet mot ett mångkulturellt samhälle inte i första hand kommer ifrån arga ungdomar med en världsbild hämtad från 30- och 40 talet, utan från vanliga människor.


De finns överallt. Ofta medelålders, inte sällan högutbildade, välbetalda, beresta människor med en livserfarenhet som borde tyda på ett visst mått av mognad och visdom. Människor som skyller samhällets alla problem på invandrare. Poliser, åklagare och jurister vars enda möten med människor från exempelvis Afrika eller Mellanöstern sker i samband med att dessa hamnat på fel sida om lagen. Man frågar sig varför så många människor ute i förorten aldrig riktigt lär sig språket, varför så många lever på socialbidrag och varför ungdomarna hamnar i gängbråk. Våldsam kultur, säger dem. Det spekuleras i hemlighet om huruvida det kanske kan vara så att de är lite mindre begåvade eller har lite lägre intelligensnivå än oss. Jag har hört hur ni resonerar. Ni som lär era barn att uttrycka sig politiskt korrekt i sociala sammanhang men som vid middagsbordet hemma eller under en diskussion med era (vita) grannar uttrycker helt andra åsikter än de ni annars utger er för att ha. Hur ni befäster de fördomar som finns, hur ni för dem vidare till era barn och barnbarn.


Vad som verkligen förvånar mig är varför resonemanget så sällan går längre än så. Hur kommer det sig egentligen att vanliga, hyfsat intelligenta och välutbildade människor aldrig frågar sig varför t ex invandrarnas situation ser ut som den gör? Är det möjligt att det är samhällsstrukturen, och inte utomeuropeiska människors moraluppfattning, som brister? Jag kan inte låta bli att tänka tanken att det måste röra sig om någon form av försvarsmekanism. Vi försöker skylla våra egna fel och brister på andra människor så långt det bara går. Innerst inne vet vi att vi misslyckas med integrationspolitiken. Skulle vi sedan trots allt komma så långt att vi börjar ifrågasätta detta, kommer vi ofta fram till det enklaste svar vi kan finna. Det är samhällets fel. Det är politikernas fel. Vi tänker aldrig på att det är vi som är samhället. Vi väljer politikerna, som ju trots allt är samhällsmedborgare som är tillsatta för att representera folket. Hur länge ska vi blunda för att det är oss det är fel på? Kanske måste även vi anpassa oss om vi ska skapa ett samhälle där alla kan leva som jämlikar? Är det kanske det vi är rädda för? 


Det är alltför lätt att lägga skulden på de människor i vårt samhälle som blir mest uppmärksammade. Vi skyller på nynazisterna, de kriminella invandrarna och politikerna trots att vi själva skapat dem. Först när vi på allvar inser att det är vi som bär ansvaret, först då kan de verkliga förändringarna göras. De förändringar som krävs för att vi ska kunna skapa vårt verkliga idealsamhälle. Som det som Adolf Hitler ville skapa, fast nästan helt tvärtom.


RSS 2.0