1:a December

Ringer det någon klocka? Nej, jag trodde väl inte det. För om det nu någonsin skrevs en liten, liten notis i tidningen om att det är World AIDS-day idag, så missade du det säkert. Du var upptagen med att läsa om hur Idol-Johan uppfattar sina galna fans. Det är lustigt hur vissa sjukdomar uppmärksammas och vissa inte. Bröstcancer ägnas en hel månad under hösten. Cancer är någonting som skrämmer människor oerhört. Men cancer smittar inte. Cancer drabbar otroligt många människor men cancer är ingen världsomfattande epidemi. Cancer är ett allvarligt problem, men idag botas de flesta. HIV och Aids är en dödsdom. 

Hur kommer det sig att vi botar svåra sjukdomar idag? Hur har vi kommit så långt att vi idag blir friska ifrån det, som kunde döda oss för 50 år sedan? Forskning. Genom människors donerade pengar, genom skattemedel och framförallt genom människors hårda arbete. För tillsammans kan vi göra skillnad. Ingenting är omöjligt men för så stora forskningsprojekt krävs blod, svett och bidrag. Men bryr vi oss? Jag läste att runt 16% av skandinaviens befolkning bär på en gen som är resistent mot HIV. Är det så vi tänker? Att det är någon annans problem? Att vi inte kan drabbas?

Kanske är det dags att vakna upp. Världen snurrar. Fortare än någonsin. Våra gränser till omvärlden suddas ut. Det är dags att vidga våra vyer. Det är dags att se det vi inte vill se. Dagar som denna vill jag se röda band säljas på gatorna. Stora galor och insamlings-jippon på tv. Vad som helst, utom ingenting. Alla problem i världen är även våra problem. Aids-problematiken påverkar oss alla. Så länge vi alla lever och andas, under samma himmel. Idag är det för sent men till nästa december. Till nästa december ska röda band vara lika självklara att bära som rosa eller blå. Nästa december ska bli en nystart och en början till slutet på allt elände. Det är upp till oss.    



 http://www.un.org/events/aids/2008/

    


Kommentarer
Postat av: Dea

Jag tror att det kan vara såhär... I västvärlden är vi mer rädda för cancer därför att det är så många som drabbas av det. Eftersom cancer ofta beror på en ärftlig gen, går det oftast inte att undvika. HIV däremot, är väldigt enkelt att skydda sig mot.

2008-12-02 @ 17:09:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0